Amb aquest comunicat us voldríem informar dels típics dubtes que per desconeixement fan que no gaudim dels dies de vacances o permís retribuit a que tenim dret. Tingueu-ho present per tal que no es perdin.

1-Em poso malalt/a durant les vacances

“Quina mala sort, just ara una grip”, “Estava de vacances i he tingut un accident”, “havia demanat vacances, però estic malalt”. Malauradament encara està vigent un erroni sentiment de culpabilitat per demanar les vacances que no s’han gaudit, ens lamentem i gastem les vacances al llit. ERROR!

El juliol del 2012 el Tribunal de justicia de la Unió Europea va reconèixer que el treballador/a ha de gaudir de les vacances no realitzades per baixa mèdica, encara que hagi finalitzat l’any. L’article 38 de l’Estatut dels Treballadors diu que es poden gaudir les vacances fins a 18 mesos després de la data d’alta.

Què has de fer si et poses malalt/a durant les vacances? Fàcil -> demana la baixa mèdica des del primer dia.

2-Ha acabat l’any i no he exhaurit les vacances per baixa de maternitat, permís de paternitat, embaraç de risc, lactància, adopció

Encara que l’any hagi acabat, pots gaudir de les vacances no realitzades l’any anterior des del moment de la reincorporació.

3-Tinc un permís retribuit, però el fet causant (hospitalització o mort de familiar, matrimoni, naixement, mudança, etc) ha passat en festiu.

Els dies han de comptar des del primer laborable. Aquest avenç es va assolir gràcies a una demanda de la CGT al Contact Center el 2018, que va canviar la doctrina de la interpretació dels permisos retribuits que hi ha a l’Estatut dels Treballadors https://www.eldiario.es/economia/supremo-matrimonio-fallecimiento-familiares-disfrutarse_1_2193796.html

Posteriorment, la CGT ho va demandar al sector TIC fins que la patronal ho va reconèixer https://www.cgtinformatica.org/es/contenido/permisos-retribuidos-en-el-sector-tic-sin-acuerdo-en-sima-ante-demanda-de-cgt-para

4-No he gastat el dia d’assumptes propis perquè vaig molt liat.

Fa uns anys es va negociar la introducció del ‘dia d’asssumptes propis’ als calendaris laborals (treballem uns minuts més cada dia per acumular un dia sencer que podem fer servir durant l’any). És a dir, si no el gastes estàs treballant gratis 8 hores.

Recordem que l’any 2019 l’empresa el va voler eliminar. Des de la CGT al comitè de Consultoria, els altres delegats o ni van respondre o van estar-hi en contra, es van iniciar els tràmits per a que la plantilla valorés fer vaga. I vés per on, no va caldre preguntar-ho perquè es va solucionar.

Són els teus drets: exerceix-los amb normalitat i si tens cap dubte o problema, para amb qualsevol delegat/ada de la CGT.