Com sabeu, la CGT ha acceptat la petició que va fer el moviment feminista català als diferents sindicats de Catalunya. Per tant, hem decidit convocar Vaga General Feminista de 24 Hores per aquest dimarts 8 de març, dia de la dona treballadora. Qualsevol que vulgui, home o dona, de qualsevol empresa amb centre de treball a Catalunya pot realitzar-la.

A continuació us indiquem alguns dels dubtes habituals de qualsevol vaga, que sempre va bé recordar:

1.- Puc fer vaga aquest dimarts 8M a DXC? Sí, des de la CGT de Catalunya s’ha convocat vaga general per a tota la classe treballadora, per tant hi ha cobertura legal. Aquí pots consultar info -> https://vagageneralfeminista.org/

2.- M’han dit que he de fer serveis mínims, això és cert? A la majoria d’empreses NO hi ha serveis mínims, només en aquelles on s’ofereixen serveis essencials. Només en els casos on s’ofereixin serveis essencials (per exemple: urgències hospitalàries, bombers, transport públic), les empreses, en base als serveis mínims fixats per l’Administració, podran establir que es realitzin serveis mínims i ho hauran de notificar prèviament a les treballadores.

3.- He de preavisar al meu cap que faig vaga?

No, el dret de vaga és un dret fonamental i el podem exercir lliurement. Només en el cas que haguem de fer serveis mínims veurem limitat aquest dret.

4.- Què suposa a nivell econòmic que faci vaga?

Que no cobraràs pel dia de vaga, ni meritaràs les pagues extres aquell dia i no cotitzaràs aquell dia a la seguretat social.

5.- El cap m’ha dit que com jo no treballaré en el meu torn m’haurà de substituir un company que treballi entre setmana o que em canviï amb ell el torn, això és legal? No, si fas vaga ningú et pot substituir aquell dia i tampoc has de recuperar les hores de vaga. Si saps que t’han substituït a la feina mentre feies vaga pot denunciar-ho a Inspecció de Treball, s’està vulnerant el teu dret de vaga.

6.- Realitzo el torn de nits, des de les 22h i fins les 6h del matí, això vol dir que només podré fer vaga fins les 12h de la nit? No, el més normal és que comencis la vaga en el darrer torn del 7 de març o que la facis al darrer torn del 8 de març que finalitza el dia 9. En tot cas tens cobertura per fer vaga tota la teva jornada de treball, comenci el dia 7 o finalitzi el dia 9.

7.- Sóc treballadora de la llar, tinc dret a fer vaga? Sí, si tens un contracte laboral escrit o verbal et trobes emparada pel dret de vaga com qualsevol altra treballadora amb la resta de drets.

8.- M’han assignat serveis mínims però tinc un company que no vol fer vaga i em pot substituir, es pot fer? Si, comuniqueu al vostre cap aquesta situació, el teu company et podrà substituir en els serveis mínims i tu podràs fer vaga.

9.- El meu cap m’obliga a mi a fer serveis mínims perquè sóc qui ha promogut la vaga a la meva feina, això és legal? No, l’assignació arbitrària de serveis mínims a un treballador és sancionable.

10.- Puc decidir fer vaga un cop començada la jornada laboral? Sí, pots decidir en qualsevol moment que fas vaga dins la jornada de vaga i sempre que no se t’hagin assignat serveis mínims.