Companys/es,

Cap sorpresa. Com ja vam avisar, la denúncia de CCOO ha portat a un escenari de pressió i individualització sobre el teletreball, on l’empresa ha aprofitat l’avinentesa per a que una signatura certifiqui el que vulgui, amb el ja conegut xantatge ‘o signes, o a Sant Cugat’. On fins ara ens movíem en l’ambigüitat que permetia més moviment, ara serà molt més difícil amb documents signats.

Sabem que la informació aquests dies és clau. Per tant, us informarem de les qüestions evidents del document de teletreball, mentre esperem la valoració més acurada de la nostra advocada. contacteu a aquest email de la CGT amb els dubtes que considereu. Intenteu assessorar-vos amb representació sindical que tingui solvència contrastada, que vagi més enllà de felicitar el santoral dia sí i dia també.

              Questionari:

Des de CGT recomanem que indiquis que si no tens cadira ergonòmica ho diguis a l’enquesta. És la teva salut i són els teus drets. Si l’empresa intenta qualsevol tractament diferenciat basat en criteris de salut, ens tindrà al davant, almenys a la CGT, tant a nivell legal per l’evident discriminació, com en altres termes.

Sempre hem requerit que un treballador/a ha de tenir una cadira en condicions per treballar i no pararem fins que així sigui. És la nostra salut la que està en joc.

Annex contracte de teletreball:

A continuació us indicarem els aspectes més rellevants que hem analitzat, més endavant ho complementarem amb altres indicacions més afinades per part dels nostres advocats/ades. Un autèntic sarcasme cada frase que s’inicia amb ‘Las partes acuerdan’ com si una persona i una multinacional estiguessin en posició d’igualtat:

  • Vigència: Indefinida. Però amb un plaç de rescisió amb preavís de 15 dies. Per tant, paper mullat.
  • Despeses (apartat “medios de trabajo”): El/la treballadora signa explícitament que no té cap despesa associada al teletreball i que amb un fantàstic portàtil, teclat i ratolí ja en té prou. Compte: També s’indica que l’ús del portàtil no es pot dedicar a altres questions que no siguin professionals, quan l’empresa ‘obliga’ a l’ús del mòbil personal per lloginar-se per poder treballar amb servidors/eines de l’empresa.
  • Distribució Temps teletreball/presencial: L’empresa es reserva un 20% de les jornades en treball presencial si vol, sense haver de rescindir el contracte, amb 7 dies de preavís, trenca amb l’acord del teletreball a caprici de l’empresa, sense justificació per reunions internes o amb el client. Si organitzes els equilibris familiars en funció del teletreball, tingues present que podrien moure’t aquest 20% quan vulguin i sense donar cap explicació.
  • Horari i presència: Cal complir l’horari habitual i registrar-ho. Si no et troben disponible (quant de temps? Sense els descansos establerts/necessaris? ) llavors seria incompliment. Considerem que és un marge per a arbitrarietats segons el tipus de responsable que hi hagi.
  • Dret a la desconnexió digital: Únic dret cap al treballador L’empresa es compromet a complir la llei (no molestar fora d’hores). Gràcies
  • Lloc de teletreball: S’ha de comunicar amb 15 dies d’antelació qualsevol canvi del domicili on es teletreballa. Una limitació i fins a cert punt una invasió de la intimitat. Atenció a marxar sense avisar, perquè també hi ha un paràgraf on s’indica que has d’estar disponible per fer reunions presencials amb clients, al centre de treball o on indiqui la companyia. També es fa referencia al plaç de 7 dies de preavís per treball presencial.
  • Prevenció de riscos (punt Disposiciones de PRL en trabajo a distancia): El tercer paràgraf és molt preocupant. Ve a dir que si es detecta qualsevol problema en el teletreball relacionat amb l’existència d’un risc (dit ‘risc’ de la forma més genèrica posible), el resultat és la rescisió de l’acord. És a dir, es relaciona la comunicació d’un risc no com una obligació de l’empresa a mitigar, sino com un càstig. Òbviament això genera una dinàmica de mentides per evitar el càstig, directe contra la línea de flotació de la seguretat en el treball. Ho analitzarem.
  • Incidències tècniques: Si hi ha cap problema que no es pugui solventar en remot, cal anar al centre de treball (posible afectació amb els equilibris familiars/conciliació).
  • Medis de control empresarial: L’empresa no identifica quins mitjans de control (espia) pensa fer, ni en deixa constància, el que deixa al treballador/a en situació d’indefensió doncs no sap què està tolerat, què no, ni com se l’està monitoritzant. La única limitació explícita és que no ens faran fotos. Aquí recomanem obstaculitzar la càmera del portàtil.
  • Mesures de seguretat: El que èren indicacions de seguretat, passen a tenir caràcter de relació contractual amb el màxim nivell possible. Entre elles no accedir a emails privats, xarxes socials, responsabilitzar-te de no haver detectat un possible atac de phishing, etc. És a dir, el que eren errors humans o usos raonables personals (recordem que som persones i no bots) passa a tenir un caràcter contractual al que et compromets.

Aquesta és la famosa ‘regulació’ que ens venia com a positiva el sindicat denunciant. Aquí teniu els punts, on clarament és molt positiu que hi posem la signatura al darrera. Ja estarà ‘regulat’ que l’empresa ha tret de nosaltres el que volia. No es pot fer creure que la nit és dia i el dia nit. Va ser un error evident, i aquí tenim les conseqüències.

Per què cal signar un annex amb temes que no són diferents en drets i deures al treball presencal? Només caldrien els referents a la seguretat i salut al TELETRAJO i tant el Quationari com l’Annex molts punts surten d’aquest àmbit.

I ara la pregunta clau, i què fem?

Una cosa és que les despeses energètiques estiguin disparades, que es pugui valorar no haver d’anar cada dia al centre de treball. Altre que siguem conscients que aquestes mesures signades són negatives i som sotmesos a pressió conscientment.

Una cosa que està clara és que a nivell sindical seguirem pressionant per acords justos, és a dir aquests textos no frenaran les justes reivindicacions i tot canvi a millor vindrà determinat per això, s’hi hagi signat o no.

En una estona farem arribar més informació, estigueu atents/es. Mentrestant fes-nos arribar tot dubte o preguntes.